Gescheven op: 22 januari 2024

Waarom de juiste montage en verlijming van teakhouten tuinbanken belangrijker is dan u denkt

De constructie en stevigheid van uw houten tuinbank is net zo belangrijk als het soort teakhout.

Leestijd: 6 minuten
Laatste update: 6 februari 2024
Gescheven door:
Lammert
Lammert
Teak Expert

Onze showtuin met teakhouten tuinmeubelen is doorgaans alleen op zaterdagen open. ‘Wat doen jullie doordeweeks dan?’, vragen onze klanten regelmatig belangstellend. Er komen vaak klanten langs op afspraak. Die helpen en adviseren we. We vullen onze voorraad weer aan, bezorgen bestellingen én houden ons bezig met het monteren van teakhouten tuinmeubelen (zoals tuinbanken). Leuk werk, waar we u wat meer over vertellen.

Onze teakhouten tuinbanken komen uit Indonesië. Daar groeit het teakhout op plantages of wordt het gerecyclede teakhout teruggewonnen. Bijvoorbeeld uit oude huizen en gebouwen. Door ervaren vaklieden wordt het teakhout, als dat nodig is, zorgvuldig tot de juiste vochtigheidsgraad gedroogd. Niet te nat en niet te droog. Daarna wordt het hout verder klaargemaakt. Het ene wordt gladgeschuurd, het andere geborsteld. Het borstelen geeft het hout een wat ruwere structuur. Dit zorgt voor een geleefde look.

Efficiënt en milieuvriendelijk transport

Alle tuinbankdelen worden zorgvuldig op maat gemaakt en gemonteerd. Om het transport naar Nederland zo efficiënt, en daardoor ook zo milieuvriendelijk te laten verlopen, worden onze tuinbanken zoveel mogelijk in losse delen naar onze werkplaats gebracht. Daar monteren wij de meubelen dan vakkundig af.

De meeste teakhouten tuinbanken zijn voorzien van een zogenoemde pen-en-gatverbinding. Als bevestigingsmateriaal gebruiken we onder andere houten deuvels van teakhout. Omdat de tuinbanken jarenlang, in weer en wind, buiten moeten kunnen blijven staan, is het belangrijk dat deze pen-en-gatverbindingen ook zorgvuldig verlijmd zijn. Hierdoor kan er geen vocht binnendringen. Dat verlengt de levensduur van de teakhouten tuinbanken.

Houtlijm in verschillende klassen

Welke lijm is geschikt voor de montage van teakhouten tuinmeubelen? Houtlijm is verkrijgbaar in verschillende klassen. Als u lijm koopt, ziet u op de verpakking de klasse staan. Deze klasse geeft aan voor welke omstandigheden de lijm geschikt is. Deze classificatie is vastgelegd volgens Europese norm, namelijk NBN EN 204.

  • ●  D1: Geschikt voor droge omstandigheden. Bijvoorbeeld voor binnenmeubilair (niet vochtbestendig).
  • ●  D2: Deze klasse is geschikt voor binnengebruik waar het af en toe vochtig is. Bijvoorbeeld voor badkamermeubels (vochtbestendig).
  • ●  D3: Geschikt voor een vochtig binnenklimaat (badkamers) of voor buiten, onder bijvoorbeeld afdaken (waterbestendig).
  • ●  D4: Voor een buitenklimaat en constant contact met water. Ideaal voor tuinmeubelen en houten boten (watervast).

De klasse geeft de vochtbestendigheid van de lijm aan. Dit zegt dus nog niets over de soort of kwaliteit van de houtlijm. U kunt aan de hand van de klasse wel makkelijk aflezen of de lijm überhaupt geschikt is.

PU (polyurethaan)

Voor het verlijmen van de verbindingen gebruiken we varianten van de beste D4 PU-constructielijmen die er zijn. Deze lijmen zetten uit, waardoor open ruimtes in verbindingen opgevuld worden. Hierdoor kan er geen vocht binnendringen. Bovendien is deze lijm bestand tegen alle weertypen.

PU-lijm heeft normaal gesproken een D4-classificatie. Dit is een watervaste constructielijm geschikt voor buitentoepassingen, waaraan hoge eisen worden gesteld. Dat wil zeggen: pen-en-gatverbindingen, drevels, veren en vingerlassen.

Een andere bekende term voor PU-lijm, is bruislijm. Deze houtlijm hardt uit door middel van vocht in het hout en de lucht. Wij brengen deze lijm nooit te dik aan, omdat het in dat geval niet goed zal uitharden en dus niet sterk is. Het kan ook gebeuren dat het te verlijmen oppervlak niet poreus genoeg is. Hierdoor laat het bijna of geen lucht door, waardoor de lijm niet goed kan uitharden. In dit soort gevallen gebruiken we vaak Epoxylijm, oftewel tweecomponentenlijm, dat zorgt voor een chemische uitharding.

Epoxylijm

Epoxylijm bestaat uit twee verschillende componenten. Het is extreem sterk en heeft goed vullende eigenschappen. Voor veel van onze tuinmeubelen is deze lijm een stap te ver. Een eencomponent PU-lijm is voldoende. Epoxylijm wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld de bouw van houten boten met zeer hoge kwaliteitseisen.

Het belang van goede verlijming

We besteden veel aandacht aan goede verlijming. Juist omdat de constructie en stevigheid van uw houten tuinbank net zo belangrijk is als het soort teakhout dat is toegepast. U merkt duidelijk verschil in stabiliteit tussen een tuinbank die vakkundig is gemonteerd of één die zonder of met onjuiste lijm in elkaar gezet is. Zeker na enkele seizoenen.

Waar u ook een houten tuinbank koopt: probeer na te gaan of deze goed is verlijmd. Het is echter meestal niet zichtbaar. Maar vooral bij goedkopere teakhouten tuinbanken is er zelfs helemaal geen lijm gebruikt. De paar tientjes die u waarschijnlijk heeft bespaard op een slecht gemonteerde tuinbank, wegen meestal niet op tegen de ergernis.

Vraagt u zich af of u zelf de tuinbank in elkaar kunt zetten? Bijvoorbeeld omdat u geen vervoer heeft? Wij raden u niet aan om dit zelf te doen. Tenzij u natuurlijk heel ervaren bent en beschikt over de juiste lijm, lijmtangen en gereedschappen. Bij ons is doe-het-zelf montage ook niet nodig. De meeste tuinbanken (tot 150/180 cm) passen met gemak in een personenauto. En als het niet gaat, dan bezorgen we de tuinbanken bij u thuis.

Wilt u meer informatie? Of wilt u wel eens in het echt zien hoe wij onze teakhouten tuinbanken monteren? Van harte welkom op onze verkoopdagen!